Scams in Marrakech: Alles wat je moet weten om niet opgelicht te worden
Scams in Marrakech: Alles wat je moet weten om niet opgelicht te worden

Scams in Marrakech: Alles wat je moet weten om niet opgelicht te worden

De Marokkaanse vriendelijkheid en gastvrijheid staat hoog aangeschreven. Jammer heeft Marrakech op gebied van scams en oplichtingspraktijken niet zo’n beste naam. Vele reizigers en toeristen zullen dat ook als belangrijkste minpunt van de stad aanhalen. Het is dan ook een onderwerp dat we niet onbesproken kunnen laten op deze blog.

Voor reizigers en toeristen mag het zeker en vast geen reden zijn om Marrakech te vermijden. Wel is het aan te raden om jezelf voor je vertrek goed te informeren over de mogelijk scams waar je als nietsvermoedende toerist intrapt, om te voorkomen dat je achteraf niet met een naar gevoel weer naar huis gaat. Maar wie weet wat de meest voorkomende scams en oplichtingspraktijken zijn in Marrakech kan deze ook makkelijker herkennen en vermijden.

Is Marrakech wel veilig?

Ja! Marrakech is voor toeristen net zo’n veilige reisbestemming als eender welke Europese grootstad. Statistisch gezien gebeuren er zelfs minder diefstallen en overvallen met geweld in Marokko dan in de meeste Europese landen.

Wel zijn er oplichters en scammers aanwezig die misschien het geld niet zelf uit je zakken halen, maar met allerlei trucjes manieren weten te vinden om naïeve toeristen teveel te laten betalen. Wanneer ze hun zin niet krijgen slaat de sfeer vaak om, maar behalve de enorme opdringerigheid of intimidatie hoef je doorgaans niet te vrezen.

Ook de mogelijk opgelopen financiële schade valt doorgaans wel mee, maar het gevoel van opgelicht te zijn is vaak onaangenamer. Je krijgt dan al snel het idee dat je constant op je hoede moet zijn, soms tot het punt dat je niemand meer vertrouwt. Dat is natuurlijk jammer, want het overschaduwt je bezoek aan de stad en belemmert je om open te staan voor de echte Marokkaanse gastvrijheid en cultuur. Precies om deze reden heb ik besloten deze blogpost te schrijven, zodat jij je als reiziger kan voorbereiden en deze scams kan herkennen voor het te laat is.

Marrakech taxi scams:

We moeten eerlijk zijn, de taxi’s in Marrakech hebben niet al de beste reputatie als het gaat om de juiste prijzen aanrekenen. De Marokkaanse overheid heeft de afgelopen jaren wel wat inspanningen gedaan om de sector te reguleren. Zo kunnen chauffeurs die toeristen oplichten zich aan ernstige straffen verwachten, toch blijft het niet uitgesloten dat sommige taxi-chauffeurs op alle manieren hun best zullen doen om je teveel te laten betalen.

Bekende scams bij de petit-taxi’s:

Petits taxi’s zijn bestemd voor lokale verplaatsingen. Voor luchthaventransfers zijn er vaste tarieven, voor alle andere verplaatsingen dienen ze op de meter te rijden. De tarieven horen ook geafficheerd te zijn op hun voorruit aan passagierszijde. Veelvoorkomende taxi-scams in Marrakech zijn:

  • De taxi meter is zogezegd kapot
  • De taxi chauffeur is wel bereid om op de meter te rijden, maar stelt vervolgens overdag het nachttarief in
  • De taxi-chauffeur heeft zogezegd niet genoeg wisselgeld om terug te geven.

Wanneer je pech hebt kan je een mengeling van bovenstaande scams verwachten. Dat wil echter niet zeggen dat er geen betrouwbare Marokkaanse taxi-chauffeurs rondrijden, maar je moet wel op je hoede zijn als je niet onnodig teveel wil betalen voor je taxi-rit.

Hoe deze scams te voorkomen?

  • Op de luchthaven vermijd je beter de chauffeurs aan de vertrekhal, maar zoek je een minder opdringerige chauffeur een stuk verder op de parking.
    • Spreek voor je instapt een vast tarief af en controleer het met de sticker op z’n voorruit.
  • Vermijd taxi’s die wachten op drukke toeristische plekken, maar loop liever een eindje door tot je een rijdende lege taxi kan stoppen.
    • Vraag voor je de deur dichtdoet of de chauffeur op de meter wil rijden
    • Wees niet bang om een andere taxi te nemen
    • Lijken alle taximeters in Marrakech stuk? Spreek dan voor je vertrek een vast tarief af dat je aanvaardbaar lijkt.
  • Zorg dat je genoeg kleingeld hebt om zo gepast mogelijk te betalen
  • Volg de rit naar je bestemming via Google maps.

Anno 2023 kan de situatie misschien anders zijn, maar voor de pandemie leken de meeste taximeters in Marrakech stuk. Ook voor locals was het vaak gebruikelijk om gewoon een vast tarief af te spreken tot een bepaalde bestemming. Het is dus niet zo’n groot probleem als de chauffeur de meter niet opzet, zolang het tarief maar meevalt.

Bekende scams bij de grand taxis:

De grand-taxi’s zijn de taxi’s die gebruikt worden voor langere afstanden, buiten de stad. Doorgaans werken deze met een vast tarief voor de route en betaal je per zitplek. De taxi’s vertrekken pas wanneer alle zitplekken volzet zijn. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf de hele taxi te huren en mee te betalen voor de ongebruikte zitjes.

  • Wanneer iemand een Grand Taxi voor jou regelt, is de kans groot dat die persoon er een commissie op verdient. Zoek dus beter zelf je grand-taxi op een van de vaste vertrekplaatsen.
  • De chauffeur brengt je ongevraagd naar een winkeltje of restaurantje onderweg waar verwacht wordt dat je wat koopt
  • De chauffeur probeert onderweg, of bij aankomst extra geld voor brandstof te vragen

Hoe deze scams te voorkomen?

  • Ga zelf naar een van de officiële vertrekplaatsen van de Grand-Taxi’s.
  • Spreek voor je vertrek een vaste prijs af en maakt duidelijk of je een privé taxi of gedeelde taxirit wil.
  • Vermeld ook duidelijk dat je onderweg geen tussenstops wil, maar gewoon rechtstreeks naar je bestemming wil rijden.
  • Volg zelf de rit ook via een navigatie-app om te vermijden dat de chauffeur toch een ongevraagde omweg neemt.

Klik hier voor meer info over de taxi’s in Marrakech

Valse gidsen / Faux Guides

Aan de zogenaamde Faux Guides kan je in Marrakech onmogelijk ontkomen, zeker niet op de drukke toeristische plekken. Hoe vriendelijk en behulpzaam ze op het eerste zicht ook lijken, des te onvriendelijk en opdringerig ze worden wanneer ze niets aan je kunnen verdienen.

Doorgaans zijn er 2 soorten faux guides te onderscheiden. De eerste soort probeert rechtstreeks aan je geld te verdienen door je de weg te wijzen en achteraf een vergoeding te eisen. Het ander type faux-guide werkt op commissie, ze brengen je naar een winkeltje of restaurant, waar ze achteraf tot wel 50% commissie kunnen verdienen aan je gespendeerde bedrag. Hetzelfde geldt vaak voor iemand die een taxi voor je regelt.

Besef dus goed dat wanneer iemand je naar een winkel of restaurant breng, of een taxi regelt, dat je wellicht ook extra betaald voor die commissie.

Place Jemaa el-Fna is deze kant uit:

Place Jemaa el-Fna est par la! Die zin zal je veelal horen in de Medina van Marrakech. Of de aangewezen richting juist is hangt veelal van de persoon af die het zegt. Wat wel zeker is, is dat de behulpzame local die wel even met je meeloopt een fikse fooi van je verwacht.

De stadspoort is gesloten / deze straat is gesloten

Deze scam is niet alleen wijdverspreid in Marrakech, maar ook in de Medina’s van andere steden. Meestal speelt het zich af in de minder drukke steegjes van de Medina waar niet zoveel toeristen rondlopen. Op een bepaald moment zal iemand je toeroepen dat de stadspoort of straat gesloten is. Uiteraard weet de behulpzame local wel een andere weg naar je bestemming. Eenmaal daar aangekomen vraagt hij natuurlijk een fikse fooi.

Hoe deze scam te voorkomen?

  • Weet dat de stadspoorten in Marrakech nooit sluiten
  • Bedank de behulpzame local vriendelijk, maar vervolg gewoon je route

Bekende scams op Place Jemaa-el-Fna:

Het kloppende hart van de medina van Marrakech is Place Jemaa-el-Fna. Dagelijks passeren hier duizenden mensen, waardoor het natuurlijk ook een ideale plek is om toeristen op te lichten. Terwijl het unieke immateriële erfgoed van het plein door Unesco beschermd is, hanteren de muzikanten en dansers, slangenbezweerders, henna-vrouwen en andere entertainers zo’n opdringerige technieken, dat het vaak neerkomt op pure oplichting. Je kan dan ook best in een grote boog hier rond heen wandelen en iedere interactie meteen afwijzen, want voor je het weet heb je een slang of aapje in je nek zitten.

De foto-scam

Deze typische oplichtingspraktijk wordt gebruikt door de mannen met de aapjes aan een ketting, de slangenbezweerders en ook de muzikanten en dansers die je op het plein vindt. Nietsvermoedende toeristen die te dicht in de buurt komen krijgen meteen een aapje of een slang in de nek geduwd. Automatisch worden er dan foto’s gemaakt, waar je vervolgens ook fors moet voor betalen. Vaak durven ze bedragen tussen de 20€ en 50€ eisen. Doe daar dus niet aan mee, loop beter met een grote boog hier omheen. .

De Henna-scam

De Henna-kraampjes op het grote plein Jemaa el-fna staan erom bekend om veel te dure prijzen te hanteren. Vaak zijn ze zo opdringerig dat ze je hand vastgrijpen en beginnen zonder iets te vermelden over een eventuele prijs, zodat je niet meer terug kan krabbelen. Achteraf vragen ze natuurlijk veel te veel geld voor een betreurend resultaat.

Hoe deze scam te voorkomen?

  • Vermijd de henna vrouwen op Place Jemaa el-Fna
  • Ga je toch in conversatie met ze, houdt je handen in je zakken en spreek eerst een prijs af
  • Wil je toch een mooie henna tekening, ga dan liever naar het Henna Art Café of het Henna Café in Marrakech

Valse goederen

Wanneer je gaat shoppen in de souks van Marrakech is het opletten geblazen voor valse goederen en producten. Zeker in de drukke toeristische souks rondom Place Jemaa-el-Fna moet je hier waakzaam en oplettend voor zijn. Uit diverse reportages, waaronder “Oplichters in het Buitenland” blijkt dat een aantal producten moedwillig vervalst worden voor toeristen. Hieronder enkele producten waarvan geweten is dat ze regelmatig vervalst worden:

  • Eeuwenoude tapijten
  • Antieke objecten zoals aardewerk, tin, …
  • Fossielen: Replica’s, gemanipuleerde, samengestelde of geverfde exemplaren
  • Argan-olie: Wordt vaak gemixt met andere oliën

Pssst, Hashish?

We moeten er geen doekjes om winden, de Marokkaanse Hash uit het Rifgebergte is tot in Nederland en België alom bekend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je in Marrakech op enkel straathoek wel iemand hoort fluisteren “Pssst, Hashish?”.

Je kan jezelf toch maar beter goed bedenken voor je hierop ingaat. Het bezit van cannabis en hasj in Marokko namelijk nog steeds strafbaar! Ga ook zeker niet in op verzoeken om met iemand mee te blowen in het openbaar, politie is zichtbaar en onzichtbaar aanwezig.

Oplichters in het buitenland: Marrakech

Bekijk hieronder de aflevering van “Oplichters in het Buitenland” die een aantal van de hierboven besproken scams en oplichtingspraktijken in beeld brengt. Bedenk echter wel dat het een gepolariseerd beeld biedt en je vele van deze scams kan voorkomen.

Conclusie

Voor onervaren reizigers kan Marrakech best een heftige indruk achterlaten. Achter al de Marokkaanse vriendelijkheid en gastvrijheid, schuilt hier in Marrakech meer dan elders in Marokko, vaak een bepaalde opdringerigheid van de mensen. Via talloze manieren probeert men geld aan je te verdienen zonder dat je het zelf door hebt. Als nietsvermoedende toerist loop je dan ook zonder het te vermoeden al snel in de val van deze scams en oplichtingspraktijken. Nu je weet hoe de belangrijkste scams in Marrakech werken, ben je er ook op voorbereid. Probeer vooral zoveel mogelijk zelfstandig te zijn en wees niet bang om een andere taxi te nemen als hij niet op de meter wil rijden.

Ben je zelf ook de dupe geworden van een van bovenstaande scams in Marrakech? Of gebruikte men een techniek die in deze blogpost nog niet beschreven staat? Laat het dan weten in de comments.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *