In Marrakech kan je uitgebreid kennis maken met de verrukkelijke Marokkaanse keuken alsook de lokale specialiteiten. Aan keuze voor eetgelegenheden ontbreekt het zeker en vast niet. Overal vind je kleine eetkraampjes, goedkope lokale restaurantjes alsook de meer luxueuzere Marokkaanse restaurants die op toeristen gericht zijn. Waar je ook gaat eten, de heerlijke mix van kruiden en specerijen zal je smaakpapillen ongetwijfeld laten verwennen met nieuwe smaaksensaties.
Streetfood in Marrakech
De beste manier om kennis te maken met de lokale keuken is om te eten waar de locals dat doen. In de bruisende medina van Marrakech vind je dan ook ontelbare streetfood kraampjes waar men allerlei lokale specialiteiten aanbiedt.
Streetfood op Place Jemaa-el-Fna
Iedere avond worden op Place Jemaa-el-Fna de talloze streetfood-kraampjes opgezet waar tal van Marokkaanse gerechten geserveerd worden. De ervaring op zich is een waar spektakel en soms overweldigend door de proppers die je naar hun voedselkraampje proberen te lokken. Over het algemeen hebben alle kraampjes hetzelfde aanbod; we zagen zelf hoe ze een gerechtje dat we bestelden bij een naburig kraampje gingen halen. Je kan er zeer goedkoop eten, de kwaliteit van het voedsel is ok.
Restaurants in Marrakech
Het aanbod aan restaurants in Marrakech is ontzettend groot, volgens TripAdvisor zijn er minstens 1200 eetgelegenheden. Naast de traditionele Marokkaanse keuken zijn er ook vele restaurants gericht op de Franse of Mediterraanse keuken. Het aanbood beslaat zowel goedkope restaurantjes als dure luxe-restaurants.
Kookcursus Marokkaanse keuken
Een zeer populaire activiteit in Marrakech is het volgen van een kookcursus / kookworkshop onder leiding van een Marokkaanse chef-kok. Zo maak je niet alleen kennis met de typische gerechten uit de Marokkaanse keuken, maar leer je ook alles over de kruiden die het geheel op smaal brengen alsook de traditionele bereidingswijze van de gerechten.
Lokale gerechten
Muntthee
In vele Arabische landen heerst er een theecultuur, in Marokko is dat niet anders en is de Marokkaanse muntthee zowat het nationale drankje. Traditioneel wordt de thee 3x vanop grote hoogte ingeschonken en terug in de theepot gedaan alvorens je hem mag drinken. Vaak een behoorlijke hoeveelheid suiker aan toegevoegd. We schrokken ervan toen we de eerste keer een “Marokkaans suikerklontje” in de theepot zagen verdwijnen, dan vele malen groter is dan de suikerklontjes die wij hier kennen.
Tajine
Een van de bekendste Marokkaanse gerechten is natuurlijk de Tajine. Eigenlijk verwijst een Tajine naar de typerende aardewerken schotel waarin het gerecht bereid wordt. Traditioneel gezien is dat op een klein houtskoolvuurtje. Een soort van stoofpot op de BBQ zeg maar. Er bestaan verschillende tajine-gerechten, sommigen op basis van kip, anderen op basis van gehakt, met vis, ei of zelfs met frietjes. In Marrakech worden de tajines met vlees vaak extra op smaak gebracht met gekonfijte citroen. Doorgaans variëren de prijzen van een tajine tussen de 40 en 85 dirham, afhankelijk van je keuze en de locatie.
Wanneer ik zelf in Marokko ben, staat er dagelijks wel minstens 1 tajine op het menu. Tijdens mijn bezoeken aan Marokko is het dan ook mijn “missie” om iedere Tajine-variant te proberen.
Tanjia
De Tanjia is een variant op de Tajine, die je alleen in Marrakech kan vinden. Het gerecht is een variant op de Tajine en wordt bereid in een smalle hoge aardewerken pot, met verse ingrediënten uit de Medina. Traditioneel wordt er lamsvlees gebruikt, maar het kan natuurlijk ook met kip. Enkele essentiële kruiden voor de smaak zijn look, komijn en saffraan. Ten slotte mag er zeker ook geen gekonfijte citroen ontbreken, voor de typische frisse smaak erdoor heen. Bij ieder publieke oven in de medina staan er wel enkele Tanjia’s te pruttelen bij het vuur.
Verse vruchtensappen:
Het aanbod aan vers fruit dat we op de Marokkaanse markten vinden is om van te watertanden. In tegenstelling tot bij ons wordt het niet kunstmatig bewaard in koelcellen, maar is het allemaal zongerijpt. Je proeft dan ook meteen het verschil met het fruit dat wij gewend zijn. Natuurlijk moet al dat verse fruit ook snel verwerkt worden, waardoor er een groot aanbod is aan overheerlijke vruchtensappen, voor weinig geld. Overal waar je gaat kan je dan ook goedkope, verse vruchtensappen en smoothies vinden die een gezonder en vaak goedkoper alternatief bieden dan frisdrank.
Op het grote place Jemaa-el-Fnaa vind je talloze kraampjes, die allen vers vruchtensap aanbieden. Doorgaans hebben ze allen hetzelfde aanbod en dezelfde prijzen, dus het maakt niet veel uit welk kraampje je kiest. Vaak krijg je eerst nog een proevertje aangeboden, waardoor je de helft van de tijd toch wat anders besteld dan je eigenlijk van plan was. Dat maakt echter niet uit, want in vergelijking met thuis is het spotgoedkoop en smaakt het ook nog eens véél beter dan het fruit we in Nederland en België hebben. Ook elders in de medina vind kleinere kraampjes waar handelaars hun verse vruchtensappen verkopen aan locals en toeristen.
Tip: Probeer zeker eens een avocado smoothie! Ga ook zeker eens op zoek naar een kraampje dat granaatappelsap verkoopt.
Msemmen
Deze combinatie tussen brood en pannenkoeken is mijn absolute favoriet voor bij het traditionele Marokkaanse ontbijt. Ze bestaan uit verschillende laagjes deeg die een beetje krokant zijn, vergelijkbaar met bladerdeeg. Je kan ze zowel hartig als zoet eten. Zelf vind ik ze overheerlijk in combinatie met de verse honing die erbij wordt geserveerd.
Msemmen vind je standaard in de meeste ontbijten die geserveerd worden in de Marokkaanse hotels, riads en restaurants. Maar je kan ze natuurlijk ook super goedkoop zelf kopen bij een van de bakkerswinkeltjes in de medina.
Beghrirr
Beghrirr of Baghrir is net zoals msemmen ook soort van Marokkaanse Pannenkoek die bij het ontbijt wordt gegeten. In plaats van de luchtige krokante structuur van de msemmen heeft de beghrirr eerder een sponsachtige structuur, met 1000 gaatjes aan de bovenkant. Ze worden gemaakt uit griesmeel, bloem, water en een beetje olijfolie. Je eet ze best warm met wat boter, jam of honing.
Bissara
Deze soep op basis van tuinbonen is vooral tijdens de wintermaanden populair als ontbijt in Marrakech. Doorheen de medina en langs grote pleinen vind je altijd wel een stalletje waar men Bissara verkoopt. Naast tuinbonen als basis voor de soep worden er ook paprika en komijn toegevoegd voor de smaak. Het geheel wordt afgewerkt met een grote scheut olijfolie en vaak ook wat citroensap. Uiteraard wordt het geheel geserveerd met een stuk overheerlijk brood, dat je in de Bissara kan dippen.
Een portie Bissara kost meestal 10-15dh (max 1.50€), waardoor het een traditioneel goedkoop maar stevig ontbijt is.
Harira
Harira is een traditionele Marokkaanse maaltijdsoep. Het is een stevige voedzame soep op basis van kikkererwten, linzen, tomaten, selderij en lamsvlees. Je kan deze soep bestellen in vele lokale restaurantjes of eetkraampjes voor minder dan 10dh.
Slakkensoep
Een van de curiositeiten op Place Jemaa-el-Fna zijn de kraampjes met slakkensoep. Je hoeft er niet speciaal naar op zoek te gaan, je neus verteld je wel wanneer je in de buurt bent. De liefhebbers kunnen voor 10-20dh een kommetje slakkensoep proberen.